Riskutbildning Västerås – Riskettan och Risktvåan

Riskutbildning gör dig till en trygg bilförare

Välkommen till en kunnig och trygg körskola i Västerås. Vi är en av områdets mest erfarna utförare av Riskutbildning. Riskutbildningen är sedan 2009 obligatorisk för alla som önskar ta körkort och är uppdelad i två kurser, Riskettan och Risktvåan.

Riskettan kostar 850 kronor och Risktvåan 2.200 kronor!

Vi erbjuder flera utbildningstillfällen varje vecka. Kontakta oss för att boka in en tid! Du når oss genom vårt kontaktformulär.


riskutbildning Västerås

Riskutbildning Västerås – Riskettan

Riskutbildning 1, mer känd som riskettan, låter dig reflektera över och diskutera olika slags risker i trafiken med avstamp i den mänskliga faktorn. Detta innefattar flera av de mest kända riskfaktorerna när det handlar om att sitta bakom ratten, som droger, alkohol och trötthet. Dessutom pratar vi igenom hur våra attityder till risktagande påverkar beteendet i trafiken.

Detta tas upp i Riskettan:

  • Så blir du en säker och ansvarsfull förare.
  • Medvetenhet om risker och farliga beteenden i trafiken samt konsekvenser.
  • Regler för rattfylleri och trötthet i trafiken.
  • Olycksrisken för olika grupper som män, kvinnor, yngre och äldre.
  • Så påverkas din körning av passagerare, mobiltelefon, stress och andra faktorer.

Riskutbildning Västerås – Risktvåan

Riskutbildning 2, risktvåan – ofta benämnd “halkbanan” – går ut på att körskoleeleven ska bli bättre på att förutse och hantera riskfyllda situationer i trafiken. Under risktvåan får du chansen att se vilken förmåga du och din bil har att klara av körning i risksituationer. Här ingår även körning på halkbana.

Detta tas upp i riskutbildning 2:

  • Risker och risktagande och konsekvenserna av dessa.
  • Att lära sig undvika och förhindra risker.
  • Hur beteende och attityder påverkar trafiken.
  • Risktvåan är även känd som halkbana eftersom man får köra under särskilda förhållanden på halt väglag.

Riskutbildning Västerås – några användbara råd

Här delar vi med oss av några råd inför riskutbildning 2, halkbanan.

Kursen håller på i drygt fyra timmar så det bra om du har ätit ordentligt så att du orkar med hela kursen, som kräver en hel del koncentration. En del av tiden är vi utomhus så tänk på att ha på dig kläder som verkligen håller dig torr och varm.

Efter en inledande teorigenomgång får du provköra bilen för att känna lite på den innan övningarna kör igång. Under körningen får du göra hårda inbromsningar på både asfalt och halt underlag.

Viktigt att du kan köra bil

Riskutbildning 2 bygger på att du verkligen kan köra bil. Du ska kunna starta den, få fart på den på en kort sträcka för att sedan kunna tvärbromsa. Ju bättre du är på att köra, desto mer kan du ta till dig av risktvåan. Klarar du inte av att bromsa eller att köra självständigt måste vi avbryta på grund av säkerhetsskäl.

Körutbildning anpassad efter dina behov